Paella Mixta met chorizo worst en kip

Paella vindt zijn oorsprong in het Spaanse Valencia en is een gerecht wat al meer dan 1.000 jaar oud is. Het is min of meer hét nationale gerecht van Spanje. Wat veel mensen niet weten is dat een authentieke Spaanse Paella eigenlijk geen vis, schaal en schelpdieren bevat. Traditioneel werd het gerecht bereidt met kip, konijn en bonen. Wij hebben gekozen voor de bereiding van een Paella Mixta, oftewel een gemengde Paella, met kip, Chorizo worst, groenten en schaaldieren. Resultaat: een mooie Paella waarmee iedereen uit de voeten kan. Voorbereiding: ca. 20 minuten Kooktijd: 40 minuten Totaal: ca. 1 uur

Ingrediënten

  • chorizo worst, 1 ex. vel verwijderen en in partjes of blokjes gesneden
  • Kippedijen of kippepoten, 500 gram
  • Ui, 1, in ringen gesneden
  • Tomatenblokjes, blik a 400 ml
  • Safraandraadjes (zakje)
  • Knoflookteentjes, 2 stuks in plakjes gesneden
  • Water, 1 -1,5 kopje
  • Arborio of Paella rijs, 400 gram
  • Olijfolie, extra vierge, 60 ml
  • Zeevruchten, (diepvries) ontdooien 400 gram
  • Garnalen, (rauw, ongepeld diepvries), ontdooien, ontdoen van kop en ingewanden, 250 gram
  • Mosselen, 8 stuks (misschien al bij de zeevruchten in)
  • Doperwten, fijn, diepvries, 200 gram
  • Sperzieboontjes, 200 gram
  • Droge witte wijn, 100 ml
  • Peterselie, plat, gehakt, 2 eetlepels
  • Citroen, sap, 1 eetlepel
  • Zeezout,
  • Zwarte peper

Benodigdheden

  • Grote koekenpan of Paella pan
  • Extra koekenpan

Aan de slag

Groenten

  • Maak de boontjes schoon, halveer ze en kook ze in een pan met ruim water net beetgaar
  • Voeg halverwege de diepvriesdoperwtjes toe
  • Afgieten en bewaren in de pan met afgesloten deksel

Paella

  • Doe olijfolie in een koekenpan
  • Doe de kippendijen in de pan en bak deze goudbruin
  • Voeg de ui en knoflook toe
  • Bak deze ca. 8 minuten mee
  • Voeg op het laatst de zeevruchten toe en bak deze ca. 2 minuten mee
  • Voeg de tomaten, rijst, saffraan en water toe
  • Haal het velletje van de chorizo worst en snijd in plakjes
  • Voeg deze eveneens toe
  • Breng op smaak met peper en zout en breng aan de kook
  • Dek de pan af, en laat op laag vuur sudderen
  • Kijk regelmatig of de rijst het vocht geabsorbeerd heeft, ca. 15 minuten
  • Voeg op het laatst de boontjes en doperwtjes toe

Garnalen

  • Doe olijfolie in een koekenpan
  • Bak de garnalen even kort op hoog vuur in de pan
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Als ze mooi roze zijn, schep je ze over in de Paella pan met rijst

Mosselen

  • Maak de koekenpan schoon
  • Giet de wijn en citroensap erbij en voeg de mosselen en zeevruchten toe
  • Denk de pan af en breng al roerend aan de kook totdat de mosselen open gaan
  • Mosselen die gesloten blijven eruit halen
  • Hevel het geheel incl. het vocht over in de Paella pan met rijst

 

  • Voeg voor de kleur nog even een handjevol verse peterselie toe
  • Garneer nog met gehalveerde partjes citroen; klaar!
  • Eet smakelijk!

Tip:

Wil je meer groentes toevoegen? Geen probleem, paprika past bijvoorbeeld heel erg mooi of snijbonen i.p.v. sperzieboontjes. We kunnen het ons niet voorstellen, maar mocht er onverhoopt iets over zijn, dan is dit gerecht prima om in te vriezen. Je kunt het rustig 2 maand bewaren in de vriezer.