NIEUW: partypannen voor elk feest! Bestel nu!

NIEUW: partypannen voor elk feest! Bestel nu!

Originele Wiener schnitzel met kartoffelsalade

We hebben het hier over de échte originele Wiener Schnitzel, zoals deze ook veel in Oostenrijk geserveerd wordt in de restaurants. Je ziet steeds meer verschillende varianten, maar het origineel is in dit geval nog steeds de beste uitvoering. Voor de originele Wiener Schnitzel gebruik je dus een kalfsentrecote en geen varkensvlees of kipfilet. Uiteraard kun je ook kiezen voor varkensvlees of kipfilet, in dat geval ga je voor de Schnitzel alla Wiener art. De Wiener Schnitzel met kalfsentrecote smaakt echt anders. Probeer het eens en proef het verschil. Voorbereiding: ca. 45 minuten Kooktijd: 45 minuten Totaal: ca. 1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

  • Vastkokende aardappelen, 750 gr
  • Ui, 1 gesnipperd
  • Zonnebloem/Arachideolie om in de bakken of
  • Roomboter, geklaard 100 gr. om in te bakken
  • Olijfolie 2 el foor op de folie, voorkomt plakken entrecotes
  • Gevogeltebouillon (blokje) , 150 ml
  • Peper
  • Witte wijnazijn, 2 el
  • Mosterd, grove, 1 tl
  • Bieslook, bosje
  • Kalfsentrecote, 4x a 120 gr
  • Eieren, 2 stuks
  • Bloem, 50 gr
  • Paneermeel (fijngewreven beschuit) 150 gr
  • Zout
  • Citroen, 2 stuks

Benodigdheden

  • Pan
  • Koekenpan
  • Huishoudfolie
  • Vleeshamer (voor als je zelf de schnitzel wilt pletten. Wij kunnen dat natuurlijk ook voor je doen in de winkel)

Aan de slag

  • Was de aardappelen
  • Doe ze in een pan met ruim kokend water, voeg zout toe en kook in ca. 25 minuten gaar
  • Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen
  • Als de aardappelen afgekoeld zijn, schil je ze en snij je ze in dunne plakjes
  • Pel en snipper de ui
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan en fruit de ui ongeveer 1 minuut
  • Blus af met witte wijnazijn
  • Voeg de bouillon toe en laat onafgedekt op laag vuur ongeveer 2 minuten sudderen
  • Voeg de mosterd en resterende olie toe
  • Haal de marinade van het vuur en meng deze met de aardappelschijfjes
  • Meng het geheel goed en breng op smaak met peper en zout
  • Laat de salade minimaal 30 minuten marineren
  • Wikkel je vleesplank met huishoudfolie en doe er een druppel olijfolie op
  • Let een kalfsentrecote erop, dek deze af met huishoudfolie
  • Klop iedere kalfsentrecote even plat met een vleeshamer
  • Voeg zout en peper toe aan de entrecotes
  • Spoel de bieslook, schut droog en snijd deze fijn
  • Was de citroenen, droog af en snijd in partjes
  • Klop de eieren los in een schaal en voeg iets koud water toe
  • Doe de bloem en de paneermeel op een bord (apart van elkaar)
  • Haal de schnitzels met beide zijden door de bloem
  • Haal de bebloemde schnitzels door de schaal met eieren
  • Haal de schnitzels met beide zijden door de paneermeel, klop af
  • Doe de olie/geklaarde boter in een pan, zorg voor een dun laagje
  • Verwarm de koekenpanen check of de olie heet genoeg is met een houten pollepel
    • Als er bubbeltjes verschijnen is de olie heet genoeg
  • Zorg voor middelhoog vuur en leg de schnitzels per 2 stuks in de pan
  • Bak de entrecotes in 4 minuten aan beide zijden goudbruin
  • Beweeg de pan heen en weer, zodat de schnitzel blijven bewegen
  • Haal de schnitzels uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier
  • Leg de schnitzels op een bord met een paar partjes citroen
  • Voeg per bord wat kartoffelsalade toe en bestrooi deze met bieslook
  • Klaar om te serveren
  • Eet smakelijk!

Tip:

Je kunt kiezen om de schnitzels te bakken in boter. In Oostenrijk doen ze dit in geklaarde roomboter, maar een goed alternatief is om te bakken in zonnebloem- of arachideolie. Arachideolie heeft als voordeel dat het bestand is tegen hogere temperaturen, maar is wel gemaakt van noten, dus heb je daar iets mee, kies er dan voor om te bakken in zonnebloemolie of in boter.

Goed om te weten:

  • Het paneerlaagje “beschermt” de platte schnitzel tegen uitdrogen tijdens het braden.
  • Tegelijkertijd vormt het krokante laagje een mooi contrast met het malse vlees.
  • Zorg ervoor dat je het paneermeel nooit te dik opbrengt, anders wordt het deegachtig in plaats van krokant. Klop het paneerlaagje een beetje af, en druk het vooral niet te vast aan.
  • Als je bakt in boter, zonnebloem of arachide olie, zorg dan dat deze goed heet is, anders doordrenk je de schnitzel teveel en dat wil je niet.