Lasagne al Forno

Een klassiek Italiaans recept met als basis ons smaakvolle half om half gehakt. Geen kunstmatige toevoegingen, puur, eerlijk runder/varkensgehakt. Met dit gerecht zal je je weer het gevoel krijgen, dat je weer terug in Italië bent, bij dat leuke restaurantje, met die overheerlijke Lasagne. Proef de authentieke smaak van puur vlees. De betrouwbare basis voor dit gerecht. Om je vingers bij af te likken, zo heerlijk is dit gerecht. Pure ingrediënten zorgen voor een overheerlijke smaak die niet te vergelijken is met het maken van een Lasagne uit of met pakjes. Moeilijk? Nee hoor, volg de instructies voor de bereiding en wedden dat jij ook een Italiaanse topchef kunt zijn? Voorbereiding: ca. 30 minuten Kooktijd: 3 uur Totaal: ca. 3 uur en 30 minuten

Ingrediënten

Ragù:

  • Olijfolie, 1 el
  • Winterwortel, 1, in blokjes gesneden
  • Bleekselderij, 3 stengels, in blokjes gesneden
  • Rode ui, 1, fijngesneden
  • Knoflook, 2 – 3- teentjes, fijngesneden
  • Half om half gehakt, 1 kg
  • Gesneden tomaten (blik) 540 gr
  • Tomatenpuree, 3 el
  • Rode wijn, 250 ml
  • Runderbouillon, 1,5 ltr
  • Laurierblaadjes, 4
  • Zeezout, 1 tl
  • Zwarte peper

Belangrijk is dat het geheel écht zo’n 3 uurtjes lekker kan sudderen

Bechamelsaus:

  • Roomboter, 70 gr
  • Bloem, 70 gr
  • Volle melk, 1 ltr
  • Nootmuskaat, 1/2 tl
  • Parmezaanse kaas, geraspt, 70 gr
  • Zeezout, 1 tl
  • Zwarte peper

Lasagne:

  • Lasagnevellen, 500 gr
  • Mozzarella, 250 gr

Benodigdheden

  • Oven
  • Ovenschaal
  • Braadpan
  • Steelpan

Aan de slag

Zoals alle goede gerechten. begint ook dit gerecht met een goede basissaus voor de Ragu en de Bechamelsaus. Je kunt er nog voor kiezen om zelf ook de Lasagne vellen te maken, maar het gerecht kan prima bereid worden met kant en klare (gedroogde) Lasagne vellen uit de supermarkt.

De Ragu moet je wel een uurtje of 3 laten sudderen, dan zullen de smaken zich goed concentreren. Je kunt de Ragu ook een dag van te voren maken of invriezen. Op die manier kun je de voorbereiding van dit gerecht behoorlijk inkorten. Het lijkt misschien veel tijd qua voorbereiding maar het is de moeite waard.

Ragù

  • Snijd de wortel, ui, knoflook en selderij fijn en doe deze in een grote braadpan met de olijfolie
  • Roer regelmatig om, voorkom aanbranden
  • Voeg, zodra de groenten zacht zijn, het gehakt toe en bak tot het bruin is
  • Voeg de rode wijn toe en laat tot de helft inkoken
  • Voeg, zodra de wijn is ingekookt toe: tomaten, tomatenpuree, laurierblaadjes, runderbouillon en zout en peper
  • Roer alles door elkaar en laat 3 uur onafgedekt sudderen op laag vuur
  • Voeg halverwege de saus de rest van de runderbouillon toe

Bechamelsaus

  • Doe de boter in een steelpan en bak tot hij gesmolten en je bubbels in de pan ziet
  • Voeg de bloem toe aan de gesmolten boter en roer tot een pasta. Laat de bloem max. 1 minuut koken
  • Klop langzaam de helft van de melk bij de boter en de bloem en blijf roeren om klontvorming te voorkomen
  • Voeg de rest van de melk,nootmuskaat, parmezaanse kaas en zout en peper toe zodra de saus dikker begint te worden
  • Verwarm de saus al roerend tot hij zo dik is geworden dat de achterkant van een houten lepel erdoor bedekt kan worden
  • Neem van het vuur en zet apart

Lasagne

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Om de lasagne samen te stellen, schep een kleine hoeveelheid ragù op de bodem van de ovenschaal.
  • Leg daarop een gelijkmatige laag Lasagne vellen, maak ze indien nodig op maat
  • Voeg nog een paar lepels Ragù toe zodat de Lasagnevellen helemaal bedekt zijn, gevolgd door 2 soeplepels Bechamelsaus
  • Herhaal de lagen pasta, Ragù en bechamelsaus tot alles op is en zorg ervoor dat u genoeg bechamelsaus overhoudt voor de bovenste laag (je moet 4-5 lagen pasta hebben).
  • Bedek de bovenste laag van de Lasagne met gescheurde mozzarella en bak de Lasagne 45 minuten in de oven of tot ze bubbelt en goudbruin is
  • Laat de Lasagne 5-10 minuten afkoelen alvorens op te dienen
  • Eet smakelijk!

Tip:

Deze Ragù kun je ruim vooraf maken als je dat wilt. Deze kun je heel goed in de diepvries bewaren. De ingrediënten voor dit gerecht zijn aan de ruime kant, zodat je meteen nog een keer extra op voorraad hebt.