Aspergeschotel met beenham uit de oven

Aspergeschotel met beenham uit de oven Als je van asperges houdt dan krijg je in maart al een beetje de kriebels. Wist je dat de Nederlandse asperges alleen verkrijgbaar zijn gedurende het aspergeseizoen? Dat seizoen start – beetje afhankelijk van het weer – vanaf begin april t/m eind juni. Als je in februari, begin maart al asperges in de winkel ziet liggen, dan heb je grote kans, dat dit geen Nederlandse asperges zijn, maar uit het buitenland afkomstig. Is er verschil in smaak tussen dikke en dunne asperges? Tja, over smaak valt niet te twisten, maar een ding is zeker, als de asperges dunner zijn, kunnen ze sneller breken. De smaakmaker in dit gerecht is natuurlijk onze beenham. Daarom noemen we dit gerecht ook een onmeunig lekkere aspergeschotel met beenham, uit de oven. Voorbereiding: ca. 20 minuten Bereidingstijd: 40 minuten Totaal: ca. 1 uur

Ingrediënten

  • 300 gram mooie plakken (niet te dikke) beenham
  • 400 – 500 gram witte asperges (gelijke diktes)
  • 500 gram krieltjes
  • 200 gram geraspte kaas
  • 200 milliliter kookroom
  • 2 – 3 theelepels dijonmosterd
  • 2 -3 theelepels grove mosterd
  • Peterselie, bosje (plat, de gekrulde heeft meer smaak)
  • Peper
  • Zeezout

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Water (2 liter)
  • Dunschiller
  • Ovenschotel

Aan de slag

  • Verwarm je oven voor op 180 graden
  • Snijd de kleinere krieltjes doormidden en de grotere in 4 partjes
  • De “kontjes” snij je van de asperges af en schil de asperges met een dunschiller van boven naar beneden
  • Snijdt de asperges ik gelijke stukken
  • Breng een pan met water aan de kook en voeg wat zeezout toe
  • Krieltjes erin en beetgaar koken, ze moeten nog in de oven, dus laat ze niet te lang koken
  • Voeg tegen het einde van de kooktijd nog even de stukken asperges toe en laat ze even meekoken ca. 3 minuten
  • Giet de pan met krieltjes en aspergestukken af doe de inhoud in de ovenschaal
  • Doe de kookroom in een pannetje en warm deze even door. Niet laten koken!
  • Voeg de geraspte kaas (ca. 200 gram toe en de mosterd
  • Laat het geheel even verwarmen tot de kaas gesmolten is
  • Giet de kaassaus over de inhoud van de ovenschaal
  • Leg de plakken beenham netjes bovenop de krieltjes en aspergestukken
  • Bestrooi nog een beetje met de overgebleven geraspte kaas
  • Doe de ovenschaal in de oven, ca. 20 minuten
  • Als de beenham lekker gekruld is, haal je de schotel uit de oven en decoreer nog even met wat fijngehakte peterselie
  • Voor de liefhebber, kun je nog een beetje peper uit de pepermolen en mosterd toevoegen
  • Serveren maar!
  • Eet smakelijk!

Tip:

Je kunt natuurlijk variëren, bijv. als je meer asperges wilt toevoegen kan dat zeker.

Misschien wist je het nog niet

Asperges bestaan voor 92% uit water, waardoor ze maar 30 calorieën bevatten per 100 gram. Ideaal als je op dieet bent en wilt afslanken. Maar wist je dat asperges ook nog eens bijzonder gezond zijn door de vele voedingsstoffen die ze bevatten.
Zo zitten ze bommetje vol met pro-vitamine A, vitamine C en en K. Kortom, gezond voor je hele lijf.